Rubriky: Firefox

Prezentován plán budoucích verzí mobilního Firefoxu

Na nedávno proběhlé konferenci FOSDEM, která probíhala v Bruselu, měla Mozilla vyhrazenu jednu přednáškovou místnost. Stejně jako každý rok byl o přednášky zájem a kapacita místnosti opět nestačila. Jednu z přednášek měl i Mark Finkle, který v Mozille pracuje na Firefoxu pro mobilní zařízení. Přednáška se točila zejména okolo specifik vývoje pro mobilních zařízení a rozdílů, které má Firefox pro mobilní zařízení oproti desktopové verzi.

Na konci přednáška padla zmínka i o dvou plánovaných verzích. Mělo by se jednat o verze 1.1 a 2.0. První zmiňovaná by měla být stejně jako aktuální založena na základu Firefoxu 3.6 a přinést zejména nové funkce, které dosud chybí. Mezi ně se například řadí obnova relace, gesta či například vyhledávání na stránce. Oproti tomu verze 2.0 by měla být zaměřena zejména na vylepšení platformy. Dočkáme se tak oddělení běhu zásuvných modulů od samotného prohlížeče či podporu hardwarové akcelerace.

Jako vždy platí, že se jedná o orientační plán, který se může změnit. Mark Finkle přislíbil, že se o něm v brzké době více rozepíše. Jeho přednášku z FOSDEMu si můžete prohlédnout níže.